HVORDAN SKRIVE EN GOD SØKNAD?

En søknad også omtalt som motivasjonsbrev, er et dokument du ofte sender sammen med din CV når du søker på en jobb.

Søknadsbrevet er en beskrivelse av deg selv hvor du forklarer hvorfor nettopp du, er den rette personen for jobben du søker.

Det er viktig at søknaden din er tilpasset den stillingen du søker på, slik at den blir personlig og relevant.

Les videre for å få våre viktigste tips til en perfekt søknad.

 

Gå rett i strupen på utfordringen!

Et motivasjonsbrev inneholder kun informasjon om hvem du er på et personlig plan, da CVen din skal ta rede for din akademiske kompetanse og erfaring på en kort og punktvis måte.

(Se her for tips til å skrive den perfekte CV)

Da det er vanlig for en rekrutterer å ha begrenset med tid til rådighet pr. søker, er det viktig holde dette så kort og relevant som mulig og samtidig fange leserens interesse med en gang.

Begynn derfor brevet med å utdype hvorfor du mener denne jobben er perfekt for nettopp deg og hva du kan bringe av verdi på arbeidsplassen. Pass dog på overdrivelser og floskler, da dette kan oppfattes som arrogant.

 

Fortell din historie på en god måte

Etter en kort og selgende introduksjon, går du videre med å fortelle mer om deg selv, din bakgrunn og din motivasjon for stillingen.

Som en fortelling, er det viktig at søknaden din følger en rød tråd som trekker paralleller mellom din tidligere erfaring, og stillingen du nå søker på.

Tenk på det som din personlige tidslinje, slik at det blir dramaturgisk korrekt.

Gå deretter videre med å forklare hvordan du mener denne stillingen vil komplimentere din tidligere erfaring og kan bidra til utvikling i nettopp denne bedriften.

Pass på at du ikke ramser opp CVen din, som skal være et eget vedlegg.  Søknadsbrevet skal komplimentere CVen, ikke repetere den.

Avslutt på en profesjonell måte

Når du føler at historien din komplimenterer og utfyller CVen din, er det på tide å ta kommandoen og invitere leseren til å ta kontakt for å bli bedre kjent med deg.

Du kan for eksempel skrive noe som: «Jeg kommer svært gjerne innom for en prat, for å fortelle mer om meg selv og hvordan jeg kan være en positiv bidragsyter i deres team. Ser frem til å bli bedre kjent med dere.»

Her, som i resten av brevet er det viktig at du uttrykker deg profesjonelt. Det går dog en fin linje mellom profesjonell og stiv. Forsøk å få en litt avslappet og vennlig tone. En bedrift vil ha en person som er ekte, ikke en robot med standard svar som de leser mange ganger daglig. Dette vil merkes!

Siste finish før avreise!

Før du sier deg fornøyd og sender ut søknadsbrevet, er det viktig at du først og fremst korrekturleser det du har skrevet.

Skrivefeil fremstår som slurv, og gir et dårlig førsteinntrykk.

Som rekrutterer har jeg mottatt utallige søknadsbrev som tydelig er masseprodusert eller hvor søknadsbrevet til og med er rettet mot en annen bedrift.

Bruk heller litt ekstra tid på å formulere og tilpasse hvert brev til den spesifikke bedriften og stillingen du søker.

For å summere opp er det endelige målet å vekke interessen til den som vurderer din ansettelse, nok til at vedkommende ønsker å vite mer om deg! Du skriver vel ikke hele livshistorien din på tinder?

Et bilde sier mer enn tusen ord

Dette stemmer ikke nødvendigvis alltid med dersom du ønsker å supplere med dette er det noen enkle grep du bør huske på.

Se til at det er et profesjonelt portrettbilde med nøytral bakgrunn. Påse også at du er kledd til anledningen i bilde.

Dersom du ønsker inspirasjon, kan du gjøre noen søk etter din potensielle arbeidsgiver på LinkedIn, eller se om bedriftens hjemmeside har bilder av de ansatte.